Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sterfte als gevolg van Covid-19 neemt af in Ecuador

Datum : 13/05/2020
Land : Ecuador

Sterfte als gevolg van Covid-19 neemt af in Ecuador

Vorige maand nog haalde Ecuador de voorpagina’s met schokkende beelden van lijken die op straat waren achtergelaten. Het was duidelijk dat het Zuid-Amerikaanse land de coronapandemie had onderschat en niet over de middelen beschikte om die adequaat te lijf te gaan.

Nu lijkt de situatie de goede kant op te gaan. Zo overleden er in de havenstad Guayaquil op 10 mei 38 mensen aan het virus, tegenover 498 op 8 april. In totaal zouden sinds 20 maart bijna 10.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van corona. De officiële cijfers liggen een stuk lager, namelijk 2.327 sterfgevallen. Het veel hogere getal dat bijvoorbeeld in het dagblad El Universo wordt genoemd, is gebaseerd op gegevens van begraafplaatsen die vele malen meer begrafenissen kregen te verwerken dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Waarom ging het zo vreselijk mis in Ecuador? Een van de redenen is wellicht het feit dat het eerste geval van coronabesmetting, de zogenaamde patiënt 0, twee weken eerder plaatsvond dan in eerste instantie werd aangenomen. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid toont nu aan dat al op 12 februari iemand vanuit Spanje terugkeerde naar Guayaquil en later besmet bleek te zijn met het virus. De vrouw overleed op 15 maart.

Dat het aantal besmettingen en sterfgevallen nu aan het dalen is, heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken María Paula Romo verschillende oorzaken. “Eén reden is dat we nu meer voorzorgsmaatregelen nemen. In het begin droeg niemand mondkapjes en vonden er nog grote evenementen plaats; het risico werd onderschat.” Een van de acties die Guayaquil nam zijn de gezondheidsbrigades die in de volksbuurten mogelijke besmettingen opsporen en patiënten in een vroeg stadium thuis behandelen, of ervoor zorgen dat ze tijdig naar het ziekenhuis vervoerd kunnen worden. Ook Pedro Pablo Duart, gouverneur van de provincie Guayas waar Guayaquil toe behoort, ziet meerdere oorzaken voor de daling. “Er wordt veel gedesinfecteerd en de brigades van Guayas Vive (Guayas leeft) die voedselpakketten uitdelen zorgen ervoor dat mensen thuis kunnen blijven.” Hij vindt de nieuwe cijfers hoopgevend, maar blijft voorzichtig: “Als we ze willen behouden, moeten we nog voorzichtiger zijn.”

Dat laatste vindt ook César Cárdenas van het collectief SOS Familias. “We moeten ervoor zorgen dat de opnieuw stijgende lijn van besmettingen daalt. De toename komt onder meer omdat mensen gedwongen zijn hun huis te verlaten om aan eten te komen. Gebrek aan water in het noordwesten van de stad is ook een probleem. Het is zaak dat de gemeente dit aanpakt”.

Bron : El Universo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug