Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sterke stijging malaria in Venezuela

Datum : 26/04/2018
Land : Venezuela

Sterke stijging malaria in Venezuela

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is bezorgd om de toename van malariagevallen in Venezuela en Latijns Amerika. In Venezuela is de malaria afgelopen jaar met naar schatting 69 procent toegenomen, volgens deskundigen. Ze vrezen voor verdere spreiding in Venezuela en andere delen van Latijns Amerika.

Het cijfer werd afgelopen dinsdag gerapporteerd door de WHO, aan de vooravond van Wereld Malaria Dag. Volgens de organisatie is het aantal malariagevallen in Venezuela gestegen van 240.613 in 2016 tot 406.000 in 2017. De huidige cijfers zijn ongeveer vijf keer hoger dan die in 2013.

`We zien nu een massieve toename, tot wellicht bijna een half miljoen gevallen per jaar`, zei Pedro Alonso, directeur van WHO´s wereldwijde malariaprogramma. “Het is de grootste stijging die wereldwijd is gerapporteerd”, voegde hij eraan toe en wees op een gebrek aan middelen en ondoeltreffende antimalamacampagnes.

Venezolaanse migranten die de economische en sociale crisis ontvluchten, dragen de door muggen overgebrachte ziekte naar Brazilië en andere delen van Latijns Amerika, aldus de WHO. Ze spoort de autoriteiten aan om gratis screening en behandeling te bieden ongeacht hun wettelijke status om verdere verspreiding te voorkomen. “Het gaat niet alleen om Venezuela, er is een toename van malaria in een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen”, aldus Alonso.

Venezuela was het eerste land dat malaria in 1961 had uitgeroeid - vóór de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen. In 2016 doodde malaria 445.000 mensen in 91 landen - volgens de WHO komt 90 procent van de sterfgevallen voor in Afrika.

 

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug