Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Sterke stijging obesitas-patiënten in Brazilië

Datum : 18/04/2017
Land : Brazilië

Sterke stijging obesitas-patiënten in Brazilië

In Brazilië is het aantal mensen dat lijdt aan obesitas in de afgelopen tien jaar sterk gestegen. In 2006 had 11.8 procent van de Brazilianen zwaar overgewicht, in 2016 was dit 18.9 procent. Dit staat in een rapport dat gepubliceerd is door het ministerie van Volksgezondheid. Ook het percentage Brazilianen met licht overgewicht steeg, van 42.6 procent in 2006 naar 53.8 procent in 2016. 

Het ministerie maakt zich zorgen om deze cijfers, omdat meer dan de helft van de Brazilianen inmiddels met overgewicht kampt. Het aantal mensen dat hierdoor een vergroot risico hebben op diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk steeg eveneens aanzienlijk. Zo'n veertig procent van de Brazilianen kampt met een te hoge bloeddruk. Rond 10 procent van de bevolking heeft diabetes. De cijfers zijn gebaseerd op een telefonisch onderzoek gericht op mensen van boven de achttien in de 27 staatshoofdsteden van Brazilië. 

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat de stijging in overgewicht vooral plaatsvind onder de armere bevolking van het land. Zij kregen de afgelopen jaren - onder de regeringen van Lula and Dilma Rousseff - meer te besteden, wat toegang betekende tot populaire fastfood-ketens als MacDonalds. Dit zijn vaak mensen die lang (zittend) werken en in het openbaar vervoer reizen, waardoor er weinig tijd overblijft voor fysieke activiteiten. Onderzoekers noemen deze trend zorgelijk, omdat juist deze mensen vaak afhankelijk zijn van de overbelaste en vaak slechte publieke gezondheidszorg in Brazilië. 

Bron : Latin American Herald Tribune, the Washington Post
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug