Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Sterke stijging van ontbossing in Brazilië

Datum : 20/05/2011
Land : Brazilië

Sterke stijging van ontbossing in Brazilië

Een Braziliaans onderzoeksinstituut heeft op basis van satellietfoto’s data vrijgegeven waaruit blijkt dat de ontbossing in Brazilië het laatste jaar sterk is gestegen.  In maart en april 2010 zou 103 vierkante kilometer van de amazone ontbost zijn. In dezelfde periode van 2011 is dat gestegen naar 593 vierkante kilometer.

De Braziliaanse overheid zegt geschokt te zijn door deze cijfers. De minister van milieu heeft gezegd dat het haar doel is deze ontbossing terug te dringen voor juli. Dit zou echter bemoeilijkt kunnen worden, aangezien de Braziliaanse regering binnenkort zal stemmen voor een nieuwe wet die ontbossing makkelijker zal maken. Deze controversiële boswet is volgens milieuactivisten de belangrijkste rede dat de ontbossing zo is toegenomen. “Er zitten driehonderd bestuurders in Brasilia die het signaal afgeven dat profiteren van ontbossing oké is, dat misdaad beloont,” aldus Marcio Astrini van Greenpeace.

Andere analisten zeggen dat ook de groeiende vraag naar soja en vee een belangrijke factor is. De meeste ontbossing vond plaats in de staat Mato Grosso, het centrum van de Braziliaanse soja productie. Voorstanders van de nieuwe boswet zijn van mening dat de huidige wetgeving economische groei verhinderd en dat Brazilië meer landbouwgrond moet vrijmaken.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug