Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Steun voor Lula bij presidentsverkiezingen

Datum : 18/01/2018
Land : Brazilië

Steun voor Lula bij presidentsverkiezingen

Onder de ruim 170.000 mensen die een petitie hebben getekend waarmee ze Lula’s gooi naar een nieuwe termijn als president van Brazilië ondersteunen, bevinden zich vier Zuid-Amerikaanse presidenten. Dit ondanks zijn veroordeling wegens corruptie. Ook de Amerikaanse cineast Oliver Stone tekende de petitie. 

De petitie op change.org, met de title ‘Verkiezing zonder Lula is fraude’ vindt plaats vóór de rechtszaak va 24 januari over het beroep dat Lula heeft aangetekend tegen zijn straf van negen- en- half jaar gevangenis die hem in juli vorig jaar is opgelegd. De voormalige presidenten van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, Jose Mujica van Uruguay, Rafael Correa van Ecuador en Ernesto Samper van Colombia tekenden de petitie, waarin  de datum van het beroep "puur een daad van vervolging" tegen Lula wordt genoemd, nu “zijn steun groeit in de peilingen."

Lula da Silva was de eerste democratisch verkozen populistische president van Brazilië en wordt geroemd omdat hij dertig miljoen Brazilianen uit de armoede wist te halen. Hij was enorm populair tijdens zijn twee ambtstermijnen (2003-2010) , maar zijn reputatie is aangetast  is door de scherpe daling van de economie onder zijn opvolgster Dilma Rousseff die in 2016 via een inpeachmentprocedure is afgezet voor het breken van begrotingsregels.

Een rechtbank veroordeelde Lula in verband met het corruptieschandaal ‘Lava Jata’ (wasstraat), dat begon met een ogenschijnlijk gewoon witwasonderzoek, maar die onderzoekers naar een web van corruptie leidde waarbij een groot deel van de politieke en economische elite van het land betrokken was.

De uitspraak van de beroepsrechter zou kunnen bepalen of Lula kan deelnemen aan de presidentsverkiezingen van oktober dit jaar, waarin hij momenteel koploper is. Ook al zou Lula wegen vinden om verder in beroep te gaan, een uitspraak tegen hem zou de presidentiële race in nog meer onzekerheid brengen.

Lula (72) staan nog zes andere corruptiezaken te wachte. Hij stelt dat er een “duivelspact” is gesloten tussen aanklagers, federale politie en de media om te verhinderen dat hij weer president zou worden. Hij zegt “zonder bewijs” te zijn veroordeeld door een rechter die ontdekte dat hij een luxe appartement aan het strand en een miljoen dollar in cash had ontvangen van Brazilië’s grootste bouwbedrijf, OAS.

Lula is sinds de veroordeling op vrije voeten. In augustus verwierpen Braziliaanse parlementsleden een aanklacht wegens corruptie tegen de huidige president, de centrum-rechtse Michel Temer.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug