Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Stijging brandstofprijzen in Ecuador opgeschort

Datum : 15/10/2019
Land : Ecuador

Stijging brandstofprijzen in Ecuador opgeschort

President Lenin Moreno en leiders van de inheemse volkeren van Ecuador sloten afgelopen zondag een overeenkomst om een betwist bezuinigingspakket te annuleren en bijna twee weken van protesten te beëindigen die de economie hebben verlamd en zeven doden hebben gekost.

Moreno zal het door het Internationaal Monetair Fonds ondersteunde pakket, bekend als decreet 883, intrekken. Dat omvatte een sterke stijging van de brandstofprijzen. Inheemse leiders zullen op hun beurt hun volgers oproepen om een einde te maken aan protesten en straatblokkades. "Kameraden, een overeenkomst is een compromis aan beide kanten",  zei Moreno. "De inheemse mobilisatie zal eindigen en decreet 883 zal worden opgeheven."

De twee partijen zullen samenwerken om een nieuw pakket maatregelen te ontwikkelen om de overheidsuitgaven te verlagen, de inkomsten te verhogen en de niet-duurzame begrotingstekorten en overheidsschuld van Ecuador te verminderen.

"Het moment van vrede, van overeenstemming, is aangebroken voor Ecuador", zei Arnaud Peral, de lokale coördinator van de Verenigde Naties in Ecuador en een van de bemiddelaars van de gesprekken die op nationale televisie werden uitgezonden. "Deze overeenkomst is een buitengewone stap."

Protesten tegen het bezuinigingspakket hebben wegen geblokkeerd, bedrijven gesloten van zuivelfabrieken tot bloemenkwekerijen en de olieproductie van Ecuador gehalveerd, waardoor de belangrijkste export van het land tijdelijk werd stopgezet.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug