Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Stoffelijke resten Cubaanse dissident opgegraven voor crematie

Datum : 09/06/2011
Land : Cuba

Stoffelijke resten Cubaanse dissident opgegraven voor crematie

De stoffelijke resten van een Cubaanse dissident, Orlando Zapata Tamayo, die vorig jaar overleed na een hongerstaking van 85 dagen zijn opgegraven. Terwijl de  kist geopend werd op een begraafplaats in Banes ging een priester voor in gebed. Een groep bestaande uit familieleden en dissidenten schreeuwde: “Zapata leeft” en “Vrijheid voor de  Cubanen!”. Volgens de moeder van Zapata verliep de opgraving snel. “Ze openden de  kist, zodat ik het kon zien. Mijn zoon was nog steeds intact. De pijn zit diep.”

Zapata zat een lange gevangenisstraf uit voor ongehoorzaamheid en minachting. Hij overleed op 23 februari 2010. Zapata ging in hongerstaking om verbetering van de slechte omstandigheden in de gevangenis te eisen. Volgens de Cubaanse regering was hij niets meer dan een gewone crimineel, maar zijn dood had veroordeling van de mensenrechtensituatie in Cuba tot gevolg uit de Verenigde Staten en Europa. Dit heeft bijgedragen tot het besluit van Cuba om politieke gevangenen vrij te laten.

De Cubaanse regering heeft ermee ingestemd dat een aantal leden van zijn gezin, met inbegrip van zijn moeder, naar de Verenigde Staten gaat, maar ze stond erop dat ze niet zou gaan zonder de overblijfselen van haar zoon. Het lichaam en de familieleden kregen toestemming om met de bus naar Havana te reizen. waar Zapata gecremeerd werd. Donderdag zal zijn familie met zijn as vertrekken naar Miami, het centrum van de Cubaanse gemeenschap in ballingschap in de Verenigde Staten.
 

Bron : Merco Press
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug