Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Straatverkoop cosmetica La Paz risico voor volksgezondheid

Datum : 04/04/2011
Land : Bolivia

Straatverkoop cosmetica La Paz risico voor volksgezondheid

De informele verkoop van cosmetica door straatventers in de Boliviaanse hoofdstad La Paz vormt een serieus risico voor de volksgezondheid. Gebruik van deze producten kan aandoeningen veroorzaken als allergieën en zelfs huidkanker. Dat meldt Arturo Mallea, hoofd van de afdeling voor analyse van industriële chemie van het Instituto de Servicios de Laboratorio de Diagnóstico e Investigación en Salud (Seladis), verbonden aan de geneeskundefaculteit van de Universidad Mayor de San Andrés.

De producten die op straat worden verkocht zijn niet geregistreerd, kennen geen datum van productie en geven niet weer uit welke ingrediënten ze bestaan. “Voor een consument is het onmogelijk te beseffen welk product goed is en welk slecht. Men koopt het vanwege de lage prijs, zonder te weten hoe een groot risico men loopt”, aldus Mallea. Onder de gevaarlijkste producten bevinden er zich die gemaakt zijn met hidrochinon (een stof die de huid doet verbleken), en daarnaast kleurstoffen die metalen bevatten als loodsulfide, bismut, antimoon, kwik en cadmium.

Volgens verscheidene officiële organisaties (waaronder de Europese Unie) vormen producten met hidrochinon een voorbode voor kanker. “Ze zouden nooit in aanraking mogen komen met de huid”, benadrukt Mallea, “en intussen worden ze in La Paz gewoon verkocht op straat”. Hij raadt mensen aan om geregistreerde producten te kopen. Die zijn namelijk onderworpen aan toxicologische tests (op zowel dieren als personen), waardoor ze een stuk veiliger zijn voor de gezondheid.

Bron : La Razón
Bookmark and Share


Terug