Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Stranden van Bonaire vol met stinkend zeewier

Datum : 10/03/2018
Land : Bonaire

Stranden van Bonaire vol met stinkend zeewier

De stranden van Bonaire worden overspoeld met sargassum. Dit is een zeewier afkomstig uit de Sargassozee, ten oosten van Bermuda in de Atlantische Oceaan. Vrijwilligers zijn dinsdag begonnen met opruimen, maar dat lijkt onbegonnen werk. "Nog nooit heb ik zo veel sargassum bij elkaar gezien", zegt natuurbeschermer Anouschka van der Ven.

Van der Vens organisatie Stinapa heeft alle Bonairianen opgeroepen te komen helpen met het opruimen van het zeewier. Tientallen vrijwilligers hebben zich al gemeld, maar er zijn handen tekort. "We moeten bij het opruimen strategische keuzes maken, waarbij we rekening houden met de badgasten en de natuur". Van der Ven denkt dat het opruimen enkele weken in beslag gaat nemen.

De toeristen blijven weg vanwege de ondraaglijke stank. "Het zeewier gaat rotten en verspreidt een onaangename geur", zegt Van der Ven. "Dat gaat de komende dagen erger worden. Veel dieren, zoals de zeeschildpad, gaan dood door verstikking in het wier". Niet alleen de stranden, maar ook de mangroven aan de oostkust hebben te lijden van het zeewier. "Die dienen als kraamkamer van vis en andere diertjes voor het rif, een erg kwetsbaar gebied", aldus Van der Ven.

Sargassumzeewier is geen onbekend verschijnsel in de Cariben. Door stroomwisselingen en temperatuurstijging in de Atlantische Oceaan raken delen van het zeewier los en drijven dan richting de eilanden.

Sargassum kan overigens goed als mest in de land- en tuinbouw gebruikt worden. Een hovenier meldde zich al bij Stinapa.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug