Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Strijd om presidentschap Venezuela nadert einde

Datum : 20/09/2012
Land : Venezuela

Strijd om presidentschap Venezuela nadert einde

De spanning rond de Venezolaanse verkiezingen is enorm, nog maar een kleine drie weken te gaan en dan wordt duidelijk wie de nieuwe president wordt van het land. Terwijl beide kandidaten zich klaarmaken voor de laatste ronde van hun campagnes, bereidt de kiezer zich voor op 7 oktober, wanneer hij naar de stembus gaat. Wordt het ‘langzitter’ Hugo Chávez of ‘nieuwkomer’ Henrique Cariles?

Chávez zou op 7 okober wel eens verslagen kunnen worden,  nadat hij veertien jaar lang leider van Venezuela is geweest. Volgens peilingen maakt voormalig gouverneur  Henrique Cariles een goede kans om Chávez te vervangen - cijfers van opiniepeiler Interdata tonen aan dat Cariles aan kop gaat met 52% van de stemmen tegen 49 % voor Chávez. Vooral onder jonge kiezers en mensen uit de grote steden zou Cariles populair zijn.

Als Chávez wordt herkozen, betekent dat zijn derde periode als president. Hij vertegenwoordigt de socialistische Bolivariaanse revolutie, is voor het éénmans leiderschap en pleit voor grote inmenging van de overheid. Cariles  belooft een frisse wind te zijn voor het land. Hij zet in op het verbeteren van de sociale programma’s van Chávez en belooft vooruitgang op het gebied van veiligheid, werkgelegenheid, openbare diensten en een eerlijkere uitkering van de oliewinsten.

In de campagnes van de afgelopen weken bestreden de twee kandidaten vooral elkaar. Cariles, die zegt progressief te zijn, wil steun geven aan het Venezolaanse volk en hun stem beschermen. Tijdens de verkiezingen zal hij daarom extra mensen inzetten die erop toe moeten zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Chávez meent dat de komst van Cariles vooral chaos in Venezuela zal brengen. Chávez ontving een waarschuwing van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Argentijnse president Cristina Fernández tijdens de laatste Mercosurbijeenkomst op 19 juli in Brazillië. Zij gaven aan dat enige twijfel over de eerlijkheid van de verkiezingen gevolgen zal hebben voor het lidmaatschap van Venezuela in Mercosur.

Bron : Mercopress, BBC World News, Univisión Noticias.
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug