Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Strijd over stoffelijk overschot van dictator Stroessner

Datum : 04/11/2012
Land : Paraguay

Strijd over stoffelijk overschot van dictator Stroessner

Activisten en vroegere politieke gevangenen in Paraguay hebben gedemonstreerd tegen een voorstel om het stoffelijk overschot van de voormalige militaire dictator generaal Alfredo Stroessner te repatriëren.

Generaal Stroessner is begraven in Brazilië, waar hij in 2006 in ballingschap overleed. Zijn nabestaanden hadden zijn voor 3 november willen repatriëren, op zijn honderdste geboortedag.  In 2008 oordeelde een waarheidscommissie dat meer dan 400 mensen zijn geëxecuteerd of verdwenen tijdens het 35-jarige bewind van Stroessner. Ook werden bijna 20.000 mensen gevangengezet. Stroessner nam zijn toevlucht in Brazilië nadat hij in 1989 tijdens een coup was afgezet, die door een andere generaal, Andres Rodriguez, werd gepleegd. 

Een van zijn kleinzonen, een senator die ook Alfredo heet, zegt dat ze doorgaan met pogingen het lichaam van generaal Stroessner terug te brengen naar zijn geboorteland. “Het is duidelijk dat dit niet lukt voor 3 nobember, maar de hele familie Stroessner zal spoedig verenigd zijn in Paraguay”, zei hij.

Dit voornemen heeft tot forse kritiek geleid bij mensenrechtenactivisten en degenen die onder het regime van Stroessner het doelwit waren. Honderden mensen hebben meegedaan aan de protestmars in hoofdstad Asución. “Het gaat niet alleen om de repatriëring van zijn stoffelijk overschot, maar het gaat ook over de pogingen om Sroessners beleid van staatsterrorisme te rehabiliteren”, zegt Luis Casabianca, een voormalig politiek gevangene en actief lid van Paraguay’s communistische partij.  “We zullen de rehabilitatie van Stroessners erfenis niet toestaan”, staat te lezen op een spandoek van de demonstranten. Een andere leus is: “Stroessner, nooit meer!”

Tijdens de regering van Stroessner nam Paraguay deel aan Operatie Condor, een campagne van staatsterreur en veiligheidsoperaties die in de jaren zeventig gezamenlijk werd uitgevoerd door de rechtsmilitaire regeringen van zes Latijns-Amerikaanse landen: Chili, Argentinië, Bolivia, Paraguay, Uruguay en Brazilië.


 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug