Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Strip leert Colombiaanse kinderen over landmijnen

Datum : 08/12/2013
Land : Colombia

Strip leert Colombiaanse kinderen over landmijnen

Kinderen in de Noord-Colombiaanse staat Antioquia leren lezen met een stripverhaal dat hen tegelijkertijd leert over het gevaar van landmijnen en andere explosieven. Sergio Fajardo, de gouverneur van Antioquia zegt dat het een schande is dat kinderen lezen geleerd moet worden met een boek dat hen leert waar ze moeten lopen om te voorkomen dat ze op een mijn stappen. “Het is pijnlijk en het is de meest wrede uitdrukking van wat geweld betekent”.

Hij wenst een respectabel Colombia, waar kinderen met boeken de normale dingen van het leven geleerd wordt, en niet iets over geweld. Het boek leert over een van de belangrijkste gevaren in landelijk Colombia die veroorzaakt zijn door het decennialang durende gewapende conflict. De regering van Antioquia heeft dit boek samen met Unicef en het Nationale Programma tegen Mijnen (PAICMA) gemaakt. Volgend jaar zal het boek opnieuw uitkomen. Het is nog onduidelijk of het boek ook in andere districten gebruik gaat worden.

Hoewel Colombia het akkoord op het verbod van landmijnen heeft ondertekend,worden verborgen explosieven nog steeds in het hele land gebruikt. Landmijnen worden vaak begraven in velden om militaire voortgang af te remmen. Ze blijven vaak achter en kinderen die in die gebieden spelen worden regelmatig gedood of verminkt bij plotselinge explosies.

Antioquia is de staat met het hoogste aantal ongevallen in het land. De gouverneur van Antioquia riep de rebellengroeperingen op om de locaties van al geplaatste mijnen te onthullen en hij benadrukte dat het thema van landmijnen opgenomen moet worden in de agenda van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC. De verwijdering van landmijnen vindt hij een noodzakelijke stap in een Colombia dat verder afstaat van het geweld dat het land decennialang in zijn greep heeft gehouden. 

Volgens PAICMA zijn er sinds 1990 bijna 40.000 ongevallen met landmijnen gerapporteerd in Colombia.  

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug