Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Stroomstok en pepperspray tegen gehandicaptenprotest

Datum : 26/02/2012
Land : Bolivia

Stroomstok en pepperspray tegen gehandicaptenprotest

In Bolivia is afgelopen donderdag een demonstratie van gehandicapte actievoerders uit de hand gelopen. Het politieoptreden tegen demonstranten die naar een plein wilden, resulteerde in tientallen gewonden en zeven arrestaties. In Bolivia is geschokt gereageerd op het politieoptreden. De regering zegt dat de politie is geprovoceerd door relschoppers.

Zestig gehandicapte actievoerders, vergezeld door familieleden en sympathisanten, zijn op 15 november vertrokken uit de Boliviaanse Amazone met als einddoel het Plaza de Armas in de hoofdstad La Paz. Met de protestmars willen ze president Morales herinneren aan zijn verkiezingsbelofte: het verhogen van hun uitkeringen. Ook eisen ze dat overheidsgebouwen en openbare ruimtes toegankelijker worden gemaakt voor gehandicapten.

Aangekomen in La Paz wachtte de oproerpolitie de actievoerders op. De politie dreef de karavaan met stroomstokken en pepperspray uiteen. “Iedereen mag naar de Plaza de Armas, dat plein is toch van alle Bolivianen, of niet soms?”, vroeg een demonstrant zich geëmotioneerd af. 

Lokale media noemen het optreden “meedogenloos”. De minister van Communicatie, Amanda Dávila, liet weten dat het politieoptreden slechts was gericht tegen “relschoppers die de karavaan waren binnengedrongen”, niet tegen de demonstranten.

 

Bron : El País, ArgentinaIndependent, Guardian
Bookmark and Share


Terug