Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Stroomtarief Bonaire met vijftig procent omhoog

Datum : 13/08/2012
Land : Bonaire

Stroomtarief Bonaire met vijftig procent omhoog

Bewoners van Bonaire krijgen op korte termijn te maken met een forse prijsstijging. Dat maakte gedeputeerde Burney El Hage zondag bekend. Het stroomtarief op het Caribische eiland zal met zeker vijftig procent worden verhoogd.

De verhoging is een direct gevolg van de recente, bindende, uitspraak van een arbitragecommissie in een langlopend conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan WEB. Het WEB weigert al jaren rekeningen volledig te betalen en wijst op eerdere afspraken over lagere kosten. Maar omdat de exploitatiekosten voor Ecopower al jaren hoger uitvallen dan voorzien mag volgens de arbitragecommissie Ecopower alle kosten doorberekenen aan WEB. Dat is volgens El Hage ''een desastreuze ontwikkeling voor Bonaire''.

Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Bewoners klagen sinds die tijd over hogere kosten voor het levensonderhoud en de politici klagen over een krap budget dat vanuit Nederland ter beschikking is gesteld. 

Volgens El Hage heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ''herhaaldelijk benadrukt ervoor in te staan dat de energietarieven in Caribisch Nederland betaalbaar blijven''. El Hage hoopt hierover snel meer duidelijkheid te krijgen. Het eilandbestuur vreest voor ''ontwrichting van de samenleving'' als er geen oplossing komt. Ook zijn er zorgen over het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, als winkels en de horeca hun prijs moeten verhogen vanwege de hogere energierekening.

Bron : Antilliaans Dagblad, RNW Caribiana, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug