Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Succesvolle dag van de voetgangers in Bolivia

Datum : 06/09/2011
Land : Bolivia

Succesvolle dag van de voetgangers in Bolivia

Tijdens de eerste Nationale Dag van de voetgangers werden alle auto's en bussen verboden in steden in heel Bolivia. De straten veranderde in een speelplaats voor kinderen, straatartiesten en sportinstructeurs. De Boliviaanse regering wil met de autovrije dag aandacht vragen voor het milieu. Iedere eerste zondag van september is daarom uitgeroepen tot de Nationale Dag van de voetgangers. 

Tijdens de Nationale Dag van de voetgangers deden in La Paz veel jongeren mee aan de marathon. In de straten waren daarnaast vele straatartiesten. De president Evo Morales is een fervent sporter en was vroeg op om samen met zijn lijfwachten te joggen. Volgens hem "moeten Kinderen en jongeren de straat overnemen en aan sport doen.’’ Instructeurs leerden tai-chi aan voorbijgangers op straat. 

Momenteel is er echter veel kritiek op president Evo Morales en zijn regering vanwege de plannen voor de bouw van een snelweg door het Amazone regenwoud. Deze plannen hebben geleid tot vele protesten die een schande zijn voor Morales die zich eerder profileerde als voorvechter van inheemse rechten en de bescherming van "Moeder Aarde".

Volgens de regering is de aanleg van de weg echter nodig voor de ontwikkeling en zullen er maatregelen genomen worden om de Amazone te beschermen. De Boliviaanse vicepresident, Alvaro Garcia Linera, zei dat de regering een evenwicht wil vinden tussen ontwikkeling en behoud van de Amazone. ‘’We streven ernaar om de natuur te beschermen, maar we willen ook mechanismen voor de integratie van mensen ontwikkelen’’. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug