Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Superbarrio' kandidaat bij gouverneursverkiezingen in Mexico-Stad

Datum : 28/02/2018
Land : Mexico

'Superbarrio' kandidaat bij gouverneursverkiezingen in Mexico-Stad

Deze week presenteerde de Partido Humanista, een van de nieuwste Mexicaanse partijen, haar kandidaat voor de aanstaande gouverneursverkiezingen: de 65-jarige Marco Rascón, beter bekend als 'Superbarrio Gómez'.

Na de verwoestende aardbeving in Mexico-Stad in 1985 schiep de Asamblea de Barrios (Vergadering van wijken) van de stad het karakter ‘Superbarrio’, in navolging van de in Mexico populaire helden van het vrije worstelen (la lucha libre). Superbarrio Gómez, gemaskerd en gekleed in een superpak zette zich in om de wederopbouw van de zwaar beschadigde wijken te stimuleren en de getroffen wijkbewoners te vertegenwoordigen. Hij maakte zich sterk tegen corruptie en onrechtvaardigheid en streed voor gemeenschapszin en samenwerking. Lange tijd hield hij zijn echte identiteit verborgen, à la Zorro, en hij werd zo populair dat hij bij de presidentsverkiezingen in 1988 op de kandidatenlijst werd bijgeschreven en zelfs stemmen vergaarde, waaronder ook die van een andere kandidaat, Cuautémoc Cárdenas.

Marco Rascón was lange tijd politiek actief in de Partido Revolución Democrática (Partij van de Democratische Revolutie), PRD, opgericht door diezelfde Cuautémoc Cárdenas na het verlies van de controversiële verkiezingen in 1988. Maar uiteindelijk raakte Rascón gedesillusioneerd door de ontwikkelingen binnen de PRD en nadat hij enkele jaren geleden het lidmaatschap van die partij opzegde, sloot hij zich aan bij de Partido Humanista. Deze partij, opgericht in 2014, zegt niet links of rechts te willen zijn en voelt zich politiek het meest verwant met de Partido Acción Cuidadana in Costa Rica en Podemos in Spanje.

Zijn superpak draagt Rascón niet meer, maar bovenmenselijke krachten kan hij nog goed gebruiken, want de kans dat Rascón de gouverneursverkiezingen wint, is erg klein. Hij moet het opnemen tegen twee sterke linkse kandidaten: Alejandra Barrales van de Allianza PAN-PRD-Movimiento Ciudadano, en Claudia Sheinbaum van Morena, die op dit moment in de peilingen bovenaan staat. Begin juli weten we meer.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug