Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Surinaamse moedersterfte nog altijd hoog

Datum : 23/06/2011
Land : Suriname

Surinaamse moedersterfte nog altijd hoog

Het aantal moeders dat in Suriname overlijdt bij de geboorte van haar kind is ondanks een daling in de afgelopen tien jaar nog steeds hoog. In 2000 overleden er 153 moeders op elke honderdduizend levend geboren baby’s, in 2009 daalde dit aantal naar 122,5.

Volgens de Millennium Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties moet in 2015 het aantal sterfgevallen gedaald zijn naar 75 procent ten opzichte van het aantal in jaar 2000. Toch ligt het moedersterftecijfer in Suriname onder het gemiddelde van Latijns Amerika en het Caribisch Gebied. Wel ligt het aantal ver boven de aantallen van Brazilië (58), Barbados (64), en Trinidad en Tobago (55).

Om het probleem onder de aandacht te brengen is het Safe Motherhood Initiative in het leven geroepen door Pan American Health Organisation PAHO, het ministerie van Volksgezondheid en UNFPA. Het belangrijkste doel van het Safe Motherhood Initiative is de toegang tot gezondheidszorg verbeteren.

In een rapport van de organisaties worden verschillende aanbevelingen gedaan, zoals dat de zorg rond zwangerschap en bevalling moet worden verbeterd. Daarnaast moet het aantal onveilige abortussen omlaag. Ook moeten vrouwen en meisjes meer informatie krijgen over zwangerschap en gezondheid. Hierin zal het reguliere onderwijs een rol moeten spelen. Daarnaast moet er ook meer aandacht komen om mannen en vaders beter voor te lichten.

Bron : Star Nieuws
Bookmark and Share


Terug