Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Suriname als Chinese uitvalsbasis

Datum : 13/02/2011

Suriname als Chinese uitvalsbasis

SURINAME – In de via Wikileaks uitgelekte Amerikaanse ambtsberichten staan verrassende zaken over de steeds innigere relatie tussen China en Suriname. De Amerikanen vermoeden dat de Chinezen van plan zijn om een regeringscentrum dicht bij de Johan Adolf Penel luchthaven te bouwen. Hiermee zou China aantonen Suriname als een centraal punt te zien voor zijn regionale inspanningen. Volgens de Amerikanen wil China een structurele migratie naar Suriname op gang brengen. Naast de grote belangen in grondstoffen wil het land ook werkgelegenheid voor de eigen Chinese bevolking in Suriname creëren. Tussen 2000 en 2007 zijn er 10.000 Chinezen naar Suriname getrokken en bedraagt het aantal Chinezen inmiddels 30.000.
In de uitgelekte berichten is ook te lezen dat de Chinese ambassadeur in Paramaribo tijdens zijn afscheid in 2006 zijn Nederlandse en Amerikaanse ambtsgenoten zou hebben laten weten dat China geen probleem heeft met Desi Bouterse als president van Suriname, daar hij in eigen land nooit is veroordeeld. De Amerikanen zien dit als een verontrustende ontwikkeling, omdat China kennelijk geen enkele moeite heeft om met “dit soort onfrisse figuren” om te gaan.

(NOS)
 

Bookmark and Share


Terug