Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Suriname geeft Wilhelmina weer glans

Datum : 23/04/2013
Land : Suriname

Suriname geeft Wilhelmina weer glans

De aanstaande troonswisseling in Nederland gaat ook in Suriname niet onopgemerkt voorbij. Speciaal voor die gelegenheid is vandaag een jarenlang verwaarloosd standbeeld van koningin Wilhelmina in Paramaribo van top tot teen gewassen. Het initiatief heeft de goedkeuring van president Desi Bouterse.

Het beeld van de Amsterdamse beeldhouwer Gerard van Lom uit 1923 maakte in zijn negentigjarige bestaan al heel wat omzwervingen mee. Nadat er in Den Haag de laatste hand aan was gelegd, kwam het met de boot naar Suriname. Daar belandde het eerst op het Gouvernementsplein, vlak voor het huidige presidentieel paleis. Enkele dagen voordat Suriname in 1975 onafhankelijk werd, verbande een takelwagen het beeld naar een verdomhoekje bij Fort Zeelandia in Paramaribo. Toen Desi Bouterse in 1980 de macht greep en het oude verdedigingsfort omvormde tot zijn hoofdkwartier, ging het van kwaad naar erger met het monument.

Volgende week dinsdag, de dag van de troonswisseling, kan iedereen in Suriname die dat wil een bloemenkrans om de hals van Wilhelmina hangen. De ceremonie zal ook op verschillende plekken in de stad live te volgen zijn via grote schermen.

Bron : Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug