Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Suriname helpt Guyana met restauratie WIC-documenten

Datum : 09/02/2013
Land : Guyana

Suriname helpt Guyana met restauratie WIC-documenten

Suriname gaat buurland Guyana helpen bij het restaureren van documenten uit de periode van Nederlandse overheersing. Volgens Unesco gaat het om documenten van de West Indische Compagnie (WIC), die onder meer betrokken was bij slavenhandel. De documenten worden gerekend tot het ‘wereldgeheugen’ en verkeren in slechte fysieke staat. Het Nationaal Archief Suriname stelt expertise beschikbaar.

Het materiaal dat is aangetast door het klimaat en ongedierte, krijgt een speciale behandeling. Via het Rescue project for Dutch archives in Guyana moet verdere schade ook worden beperkt. De Unesco vindt de documenten des te belangrijker, omdat over de gezamenlijke geschiedenis van het toenmalige Brits Guyana en Nederland weinig bekend is. Op 2 juni 1621 verkreeg de WIC een handvest voor een handelsmonopolie in West Indië, dat nu het Caribisch gebied heet.

De WIC mocht ook vrijelijk opereren in Noord en Zuid Amerika en in West Afrika. Guyana beschikt over nogal wat documenten over de Nederlandse koloniale overheersing. Er moet in de Guyanese archieven zo’n tien tot vijftien meter aan documenten liggen van vanaf de achttiende eeuw. De onderwerpen variëren van commerciële (slaven)handel tot oorlogvoering, diplomatie en plantageculturen.

Bron : Waterkant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug