Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Suriname introduceert sportpaspoort

Datum : 22/11/2019
Land : Suriname

Suriname introduceert sportpaspoort

Suriname heeft er lang op moeten wachten, maar het is officieel. Nigel Hasselbaink, aanvaller van de Israëlische subtopper Hapoel Beer Sheva is geselecteerd voor de selectie van het Surinaamse voetbalelftal.

De eerste stap is gezet. Hasselbaink (foto) heeft de eer om als eerste ‘Nederlander’ met behulp van een zogenaamd ‘sportpaspoort’ Team Natio (het Surinaamse elftal) te mogen vertegenwoordigen. Suriname was volgens de website natiosuriname.sr het laatste land ter wereld dat geen beroep deed op haar diaspora bij het samenstellen van vertegenwoordigende elftallen.

Bondscoach Dean Gorré legde het in een eerder interview met de website al uit: “Zie het als een diplomatiek paspoort dat wordt gegeven aan een Nederlandse diplomaat, zodat hij voor een case zijn functie kan uitoefenen in Suriname. Zodra hij terugkomt in Nederland, moet hij zijn diplomatieke paspoort inleveren, want de missie is voorbij. Waarom mogen voetballers niet op een diplomatiek paspoort spelen?”, vraagt Gorré zich af. Hij legt het zelf uit. “Spelers gaan namelijk het land vertegenwoordigen op dat moment. Zie het als een diplomatiek paspoort dat wordt omgezet in een sportpaspoort en alleen gebruikt mag worden tijdens een interland. Daarna moet het worden teruggegeven.”

De eerste stappen voor de verdere professionalisering van het Surinaamse voetbal zijn gezet. De mogelijkheid voor Natio om zich te plaatsen voor een groot eindtoernooi komt op deze manier steeds dichterbij.

Zonder Nedersurinamers verloor Natio in augustus nog met 2-0 van Keuken Kampioen Divisionist Almere City FC en speelde het met 1-1- gelijk tegen Telstar.

Bron : Natiosuriname.sr
Bookmark and Share


Terug