Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Suriname krijgt 400.000 liter olie uit Venezuela

Datum : 06/09/2012
Land : Suriname

Suriname krijgt 400.000 liter olie uit Venezuela

De zogeheten Petro Caribe deal begint zijn vruchten af te werpen. De staat heeft al circa SRD 800.000 (200.000 euro) aan gunstige leningen van Venezuela gekregen, doordat Suriname geld in de vorm van olie kan lenen van Venezuela. “De tiende verscheping is recentelijk binnengehaald, wat het totaal brengt op 400.000 liter brandstof. Dat is heel veel geld”, laat Staatsolie-directeur Marc Waaldijk weten. Berekend tegen een gemiddelde prijs van SRD 4.90 per liter aan de pomp, is rond SRD 2 miljoen aan diesel en gasoline de afgelopen zeven maanden binnengehaald.

Binnen de deal krijgt het land van president Hugo Chávez 60 procent van de rekening betaald; 40 procent van het geld uit de olieverkoop gaat naar de lokale overheid in de vorm van een lening, die verspreid over twintig jaar terugbetaald moet worden, tegen een rente van 2 procent op jaarbasis. is erbij. De Staat moet naar schatting SRD 800.000 op zijn rekening hebben bijgeschreven uit de verkoop van de 400.000 liters. Dat bedrag kan dit jaar verder oplopen met meer verschepingen op schema.

Staatsolie bepaalt de frequentie waarmee de verschepingen plaatsvinden, om te voorkomen dat haar eigen operatie wordt ondermijnd. Daarnaast is de regering gebonden aan wetten die bepalen hoeveel uit het buitenland mag worden geleend. Alle spelers op de brandstofmarkt hebben zich tot nu toe positief uitgesproken over de regeling die sinds 2005 is voorbereid, maar pas dit jaar van de grond kwam. “De grote winnaar is de overheid die middelen krijgt voor andere sectoren als de woningbouw”, meent Waaldijk. Het is niet duidelijk of de regering al gebruik heeft gemaakt van de middelen.
 

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share


Terug