Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Suriname maant EU tot nakomen afspraken

Datum : 28/03/2011
Land : Suriname

Suriname maant EU tot nakomen afspraken

De Surinaamse parlementariër Rabin Parmessar heeft de Europese Unie gemaand om de afspraken met de Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaanlanden na te komen. Kameroen heeft zich aangesloten bij deze oproep. Het gaat om een bedrag van 190 miljoen euro dat de EU vorig jaar toegezegd heeft. Dit bedrag is bedoeld voor  de Banana Accompanying Measures, de zogenoemde BAM. De BAM moet de concurrentiepositie van de bananensector van de Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaanlanden verbeteren.

De ACP landen en de EU verschillen echter van standpunt over het uitbetalen van het bedrag. De ACP landen willen dat de EU zo snel mogelijk het bedrag beschikbaar stelt. Dan zouden de tien ACP landen aan de slag kunnen met de uitvoering van maatregelen onder BAM. Om de EU tegemoet te komen zou eerst een deel van het bedrag op korte termijn betaald kunnen worden. De EU wil echter pas het bedrag voldoen als de wettelijke basis voor de BAM geregeld is. Dit is namelijk nog niet gebeurd.

Parmessar benadrukt het belang van de zaak. Wat op het spel staat is de geloofwaardigheid van het partnerschap tussen de EU en de ACP. Daarom moet er snel een oplossing voor het conflict komen. In mei vergaderde de EU en de ACP landen willen dat er daarvoor een oplossing bereikt is.

Bron : Cultura
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug