Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Suriname moet Moiwana-vonnis sneller uitvoeren'

Datum : 16/02/2013
Land : Suriname

'Suriname moet Moiwana-vonnis sneller uitvoeren'

Suriname moet harder zijn best doen om de schuldigen van het bloedbad van Moiwana voor het gerecht te brengen. Dat stelt de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), het landenblok van de Amerika’s, na een werkbezoek aan het land. Meer dan 26 jaar na de feiten is dat nog steeds niet gebeurd. 

Een inspectiemissie van de OAS bezocht de Zuid-Amerikaanse republiek eind vorige maand om informatie in te winnen over de rechten van vrouwen en tribale volkeren in het land. Zij besteedden daarbij ook aandacht aan een vonnis uit 2005 van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, een werkarm van de OAS.

Met dat vonnis veroordeelde het hof de staat Suriname tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van de slachtoffers van Moiwana, een dorp in het oosten van Suriname. Op 29 november 1986, toen de burgeroorlog volop woedde, vielen manschappen van het leger er binnen. Ze verdachten de dorpelingen van rebellie tegen het militaire gezag. Minstens 39 dorpelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, werden koelbloedig doodgeschoten.

Het mensenrechtenhof gebood de Surinaamse autoriteiten in 2005 eveneens de schuldigen ‘ten minste binnen één jaar’ voor het gerecht te brengen. Dat is nooit gebeurd, ondanks beloftes van de procureur-generaal. Ten tijde van de slachting van Moiwana was Desi Bouterse bevelhebber van het leger. Tegenwoordig is hij president. Bouterse is verder ook omstreden vanwege van zijn rol bij de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders van het toenmalige regime in 1982. 

Vorig jaar keurde het parlement van Suriname een omstreden amnestiewet goed die Bouterse buiten vervolging stelt voor zijn rol bij onder meer de Decembermoorden. In de amnestiewet werd wel uitdrukkelijk opgenomen dat die niet geldt voor Moiwana. De OAS veroordeelde de amnestiewet al eerder.

Bron : Versgeperst, Novum Nieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug