Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Suriname op lijst kinderarbeid VS

Datum : 27/09/2012
Land : Suriname

Suriname op lijst kinderarbeid VS

De Amerikaanse regering heeft Suriname, Zuid-Sudan en Vietnam toegevoegd op de lijst van 74 landen waar zowel volwassenen als kinderen vanaf vijf jaar, slachtoffer zijn van ernstige arbeids- en mensenhandel en worden misbruikt in de prostitutie, de mijnbouw en andere gevaarlijke werkzaamheden.

Suriname haalt de lijst vanwege de grote bezorgdheid over de goudwinning en andere werkzaamheden. Degenen die (gedwongen) werken in de mijnen, worden geconfronteerd met gevaarlijke omstandigheden, zoals blootstelling aan kwik, extreme hitte en het risico om verpletterd te worden. Daarbij baart ook de kinderprostitutie in de mijnbouwkampen de Amerikanen grote zorgen. Ook zijn de veiligheidsvoorzieningen minimaal. Kinderarbeid is in Suriname nog een weinig belicht fenomeen. Discussies blijven meestal beperkt tot de piepjonge fruitverkopers op drukke verkeersaders.

Minister Michael Miskin van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu (ATM) is verbijsterd. Hij heeft niet de indruk dat echt de realiteit wordt weergegeven. Onlangs nog zijn de goudvelden in het binnenland onderzocht. Onder meer is nagegaan of er kinderarbeid voorkomt. “Ik heb gesproken met Arbeidsinspectie (onderdeel van ATM), die samen met de commissie Ordening Goudsector en de politie naar die gebieden is geweest en dit is volgens hen niet wat zij daar aantroffen”, zegt Miskin tegenover de Ware Tijd.

Het jaarlijks rapport van het Amerikaanse Arbeidsdepartement over de wereldwijde mensenhandel heeft tot bezorgdheid geleid dat de internationale economische crisis de inspanningen vertragen om dergelijk misbruik van kinderen uit te roeien tegen 2016. 

Bron : StarNieuws, Waterkant, De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug