Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Suriname plant gras in bauxietmijnen

Datum : 07/12/2013
Land : Suriname

Suriname plant gras in bauxietmijnen

In voormalige Surinaamse bauxietmijnen zal gras geplant worden. Aluminiumproducent Suralco geeft er 50.000 dollar voor en het ontwikkelingsprogramma van de VN, UNDP, 250.000 dollar. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen moet Suriname er dubbel voordeel aan beleven.

In dit bio-energieproject wordt aan de ene kant afgemijnd gebied herbeplant. Dat kan het begin zijn van herstel. Aan de andere kant kan het gras gebruikt worden om energie op te wekken. “Energie die zich blijft aanbieden. Dit project biedt de mogelijkheid om materiaal te planten, er energie uit te halen en opnieuw te planten. Dit is een proces dat je niet met aardolie kunt uitvoeren”, zegt Hok. De samenwerking met UNDP moet het allemaal bewerkstelligen.

Suralco stelt zo’n twintig hectare aan mijnland beschikbaar. Er zal Arundo donax geplant worden; pijlriet, dat behoort tot de grassenfamilie. Volgens Hok is het project het ‘onderdeel van een groter geheel’. “We staan er niet bij stil, maar Suriname doet al op grote schaal aan de productie van bio-energie, bijvoorbeeld bij de waterkrachtcentrale te Afobakka. Suriname heeft een grote potentie wat betreft bio-energie. We zijn er voorstander van steeds meer te gaan naar verbruik van herbruikbare energie”, aldus Hok.

Bron : Waterkant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug