Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Suriname terecht op lijst kinderarbeid

Datum : 30/10/2012
Land : Suriname

Suriname terecht op lijst kinderarbeid

De Amerikaanse regering blijft bij haar standpunt dat Suriname ‘gevaarlijke kinderarbeid’ toelaat in de goudmijnbouw. Kritiek en boze reacties veranderen niets aan het standpunt. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid is wel bereid om mee te werken aan het vinden van een oplossing, zegt woordvoerder Gloria Della.

De Surinaamse minister van Handel en Industrie, Michael Miskin, is verontwaardigd over de uitspraken. Hij heeft eerder al kritiek geuit tegenover Amerikaanse functionarissen. “Ik heb hen erop gewezen dat het gaat om kinderen van mensen die op de goudvelden werken.” Suriname ontkent dus niet dat er kinderen in de goudmijnbouw zijn. Volgens de Amerikanen horen kinderen daar niet te zijn en maakt het niets uit dat het kinderen van de arbeiders zijn. Miskin heeft laten weten dat hij dit te vergaand vindt.

De Amerikaanse conclusies zijn mede gebaseerd op het onderzoek van de Nederlandse antropologe Marieke Heemskerk naar kinderarbeid in de goudsector. Heemskerk zei “verbaasd te staan over de conclusie van de Amerikaanse  regering” en stelt dat “haar rapport verkeerd is gelezen.” Volgens Heemskerk vallen de omstandigheden juist erg mee: “In Suriname gaan de meeste kinderen gewoon naar school en in hun vrije tijd waaieren ze een beetje met een goudpan. De jeugd in het binnenland werkt in de mijnen, omdat er geen alternatief is. Toen ik vijftien was, werkte ik bij de Hema, maar die heb je niet in Koffiekamp.”

Volgens Gloria Della heeft het ministerie het onderzoek van Heemskerk nauwkeurig geanalyseerd. In haar rapport Child labor in the Small-Scale Gold Mining Industry in Suriname, dat ze met Celine Duijves schreef, staat dat kinderen werken met kwik en andere "gevaarlijke taken" uitvoeren. "Gevaarlijk werk is een van de ergste vormen van kinderarbeid, zelfs als kinderen niet worden gedwongen en ze naar school kunnen gaan", zegt het Amerikaanse ministerie. "Deze informatie over gevaarlijk werk is van belang voor onze rapportage".

Het Amerikaanse ministerie baseert zich daarnaast op drie andere bronnen: een mensenrechtenrapport van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2010, een rapport over mensensmokkel van datzelfde ministerie uit 2011 en rapportages van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo van januari van dit jaar. “Gezien het bewijs, is het vermoeden gerechtvaardigd dat kinderarbeid in de Surinaamse goudsector wordt ingezet, waarmee internationale standaarden worden overtreden", meent Della.
 

Bron : Waterkant, De Ware Tijd, Obsession Magazine
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug