Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Surrealistische kunstenares Leonera Carrington overleden

Datum : 27/05/2011
Land : Mexico

Surrealistische kunstenares Leonera Carrington overleden

Mexicaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat de surrealistische kunstenares Leonera Carrington is overleden. De in Engeland geboren kunstenares woonde sinds 1946 in Mexico. Ze werd beschouwd als de laatste nog levende kunstenaar van de oorspronkelijke surrealistische beweging, die zijn hoogtepunt had in de jaren 30. Carrington is 94 jaar geworden.

Hoewel Carrington in Engeland geboren is, heeft ze haar hele leven elders gewoond. Op 20-jarige leeftijd verhuisde ze naar Parijs, waar ze de surrealisten ontmoette. Na de arrestatie van haar minnaar Max Ernst werd ze in Spanje opgenomen in een mentaal ziekenhuis. Hier ontsnapte ze en ontvluchtte Nazi-Europa naar Mexico, waar ze de rest van haar leven zou wonen.

Carrington stond bekend om haar schilderijen waarin ze mythische werelden afbeeldde. Ze werd een belangrijke persoon in de Mexicaanse kunstwereld en was bevriend met onder andere Frida Kahlo en Octavio Paz. Dichter Homero Aridjis noemt haar “de laatste grote surrealist, een levende legende.”
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug