Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Taiwan schiet 'socialistische' Ortega te hulp

Datum : 21/02/2019
Land : Nicaragua

Taiwan schiet 'socialistische' Ortega te hulp

Het Nicaragaanse congres heeft afgelopen dinsdag een door Taiwan aangeboden lening van 100 miljoen Amerikaanse dollar geaccepteerd. De hulp van Taiwan komt zeer gelegen aangezien Daniel Ortega’s regering sterk is geïsoleerd na het op een zeer geweldadige wijze neerslaan van de protesten afgelopen jaar.

Parlementariërs keurden de 20- jarige lening goed een dag nadat de Amerikaanse president Trump had verklaard dat “socialisme aan het sterven is” in Nicaragua, Cuba en Venezuela. De Verenigde Staten hebben vorig jaar een wet in werking gesteld die multilaterale leningen voor Nicaragua moet bemoeilijken.

Volgens parlementariërs van de regerende Sandinistische partij zijn de fondsen bestemd om prioriteiten van het budget van het land te ondersteunen. Nicaragua is een van de weinige landen in Midden-Amerika die Taiwan diplomatieke steun biedt ten opzichte van China, dat Taiwan beschouwt  een afvallige provincie van China.

Ortega’s gezag is sinds hevige protesten die ontstonden als reactie op een hervorming van het sociale stelsel afgelopen jaar onder druk komen te staan. Hoewel de protesten, waarbij 320 mensen omkwamen, werd neergeslagen, onstonden er spanningen tussen Ortega enerzijds en de privé-sector en Washington anderzijds. Naast de Amerikaanse sancties hebben Nederland en Luxemburg de steun aan Nicaragua opgeschort.

Het Nicaraguaanse congres voorspelt dat het begrotingstekort zal oplopen van 170 miljoen USD in 2018 naar 320 miljoen USD in 2019. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug