Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Tekort aan borstimplantaten in Venezuela

Datum : 26/09/2014
Land : Venezuela

Tekort aan borstimplantaten in Venezuela

In Venezuela worden cosmetische operaties vaak gezien als een normale of zelfs noodzakelijke overgangsrite voor jonge vrouwen. Maar de huidige valutacrisis, die al heeft geleid tot schaarste aan basisvoedsel, medische voorraden en zelfs wc-papier, heeft nu ook gezorgd voor een tekort aan borstimplantaten.

Hoewel er geen officiële cijfers bestaan, hebben patiënten die een borstvergroting overwegen er melding van gemaakt dat ze geen implantaten kunnen vinden. Venezuela heeft een van de hoogste cijfers van plastische chirurgie met 85.000 implantaten per jaar, volgens de Internationale Maatschappij van Esthetische Plastische Chirurgie.

Volgens klinieken voor plastische chirurgie in de hoofdstad Caracas zijn merknaam implantaten nu bijna onmogelijk te krijgen. Sommige klinieken bieden nu implantaten aan ‘made in China’, die vaak van slechtere kwaliteit zijn. 

Plastisch chirurgen zeggen dat de strikte valutacontrole hen van de mogelijkheid hebben beroofd om buitenlandse producten te kopen. Sommigen hebben zich tot internet gewend waar een zwarte markt in implantaten van onduidelijke herkomst is.

Andere patiënten die over een buitenlandse rekening beschikken, laten de implantaten via en koerier uit de Verenigde Staten komen. “Het is net zoals voedsel kopen. Je gaat naar alle winkels en je vindt het niet”, zegt een patiënt die anoniem wil blijven. “Degenen die het zich kunnen veroorloven en het geluk hebben aan een vliegticket te komen, wachten op hun volgende trip naar de Verenigde Staten.” 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug