Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

'Tekort kippenvlees Guyana door Suriname'

Datum : 04/08/2019
Land : Guyana

'Tekort kippenvlees Guyana door Suriname'

Het huidige landelijke tekort aan kippen in Guyana wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de Surinaamse aanpak van de smokkel van kippenvlees. Volgens de Guyanese Pluimvee Associatie (Guyana Poultry Producers Association; GPPA) heeft het huidige tekort zijn oorsprong in de smokkel van kippenvlees vanuit Suriname die in grote hoeveelheden in 2018 begon. Op dat moment gold in Suriname een invoerrecht van 5% op geïmporteerde kip, waardoor grote hoeveelheden Amerikaanse en Braziliaanse kip hun weg via smokkel naar Guyana vonden.

Populaire fastfoodrestaurants hebbendoor het tekort hun maaltijd-keuzes beperkt.  De lage invoerrechten die vorig jaar nog golden in Suriname, hebben bijgedragen aan een overschot aan kip in Guyana. Lokale pluimveehouders konden immers niet inschatten hoeveel gesmokkelde kip het land binnenkwam en bleven volgens de norm  produceren. Dit overschot aan kip duurde volgens GPPA van eind mei 2018 tot maart 2019.

Vanaf juni 2019 zijn de invoerrechten op geïmporteerde kip in Suriname verhoogd van 5% naar 40%, wat een negatieve invloed had op de gesmokkelde kippenhandel. Volgens GPPA nam  Guyana ook stappen tegen de gesmokkelde kip en het  erop leek dat deze  inspanningen resulteerde in grote inbeslagnames van kip die illegaal over de grens werden binnengebracht.

In maart 2019 bleken de pluimveehouders overtollige kip in hun hokken te hebben die tussen de 12 en 15 weken oud waren (terwijl de normale groeiperiode zes weken is). De vertraagde tijd voor de verkoop van deze overtollige kip resulteerde in lange vertragingen voordat boeren met een nieuwe partij kuikens konden beginnen, aldus GPPA. Voor nieuwe kuikens moeten de kooien leeg zijn.

Momenteel is de import van broedeieren toegenomen en hebben lokale boeren voldoende voorraden kip op hun bedrijf geplaatst die over ongeveer twee weken de verwerkingsleeftijd bereiken. GPPA verwacht dat hiermee een einde komt aan het huidige kippentekort.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug