Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Teleurstellende resultaten wet demobilisatie AUC

Datum : 07/03/2014
Land : Colombia

Teleurstellende resultaten wet demobilisatie AUC

De ‘Wet Rechtvaardigheid en Vrede’ (Ley de justicia y paz), die bedoeld was om de slachtoffers van de paramilitaire doodseskaders in Colombia gerechtheid en compensatie te brengen, heeft volgens Colombia’s Hooggerechtshof niet haar doel bereikt. 

Deze wet werd in 2005 ingesteld en hielp de demobilisatie van paramilitaire groep AUC te vergemakkelijken . De wet verleende soldaten mildere gevangenisstraffen in ruil voor samenwerking met de autoriteiten, het verstrekken van informatie over de groep en het volledig opbiechten van alle misdaden die ze hadden begaan. 

De vice-president van het Hooggerechtshof vertelde op donderdag dat de leiders van de AUC niet al hun misdaden volledig onthuld hebben. Zo hebben zij geen volledige openheid gegeven over de banden van de AUC met politici in Colombia. De ‘halve waarheden’ waar AUC-militairen wel over spraken zouden geen gerechtigheid kunnen bieden voor de slachtoffers van ‘echt gruwelijke wreedheden’. 

De AUC was een van de belangrijkste actoren in de Colombiaanse burgeroorlog, die nog tot op de dag van vandaag doorloopt. De AUC was naar verluidt verantwoordelijk voor duizenden burgerdoden, evenals voor het plegen van een groot aantal schendingen van mensenrechten, zoals ontvoeringen, marteling, afpersing, en gedwongen ontheemding van tienduizenden burgers uit hun huizen.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug