Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Temer: 'Impeachment Rousseff was staatsgreep'

Datum : 18/09/2019
Land : Brazilië

Temer: 'Impeachment Rousseff was staatsgreep'

"Ik had niet gedacht dat ik op die manier president zou worden", verzekerde Michel Temer, die zei dat hij niet heeft samengezworen om toegang te krijgen tot de functie.

In een interview dat maandagavond werd gehouden door het programma Roda Viva van het televisiekanaal Cultura erkende de voormalige Braziliaanse president Michel Temer dat het politieke proces dat Dilma Rousseff afzette als president een staatsgreep was.

"Ik heb nooit de staatsgreep gesteund of die aangezwengeld”, zei Temer, die na het ontslag van Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) in 2016 het presidentschap op zich nam. Tijdens zijn betoog gebruikte Temer de term 'staatsgreep', iets dat hij nog nooit had gedaan, en onthulde hij ook dat hij de voortgang van het politieke proces probeerde te voorkomen na een telefoongesprek met voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva.

"Mensen zeiden 'Temer is een couppleger' en dat ik de staatsgreep had gesteund, maar het is tegenovergesteld; ik heb nooit de staatsgreep gesteund of erop aangedrongen", zei Temer, die eraan toevoegde: "Ik had me niet voorgesteld op deze manier president te worden. " Toen een van de journalisten hem vroeg of hij niet een klein beetje had meegedaan, zei de voormalige president nee.

Temer zei ook dat naar zijn mening, als Lula in 2015 was benoemd tot vicepresident, het politieke proces tegen Dilma nauwelijks had kunnen worden uitgevoerd. In dit verband zei Temer: "Hij had goede contacten in het Congres." Op dat moment werd de benoeming van Lula voor deze positie verhinderd door het Federale Hooggerechtshof nadat de toenmalige rechter Sérgio Moro een gesprek openbaarde tussen de leider van de PT en Rousseff waarin beiden spraken over de voorwaarden behandelden van het vicepresidentschap. 

De uitspraken van Temer werden dinsdag beantwoord door Dilma Rousseff, die op haar officiële Twitter-account zei: “Michel Temer pleegde gisteren een nieuwe daad van oprechtheid in het programma Roda Viva. Hij gaf toe dat er tegen mij een staatsgreep is gepleegd en zei dat als Lula in mijn regering had gezeten er geen impeachment zou zijn geweest.”

Rousseff zei ook: “Wat Temer niet zei, was dat de coup in 2016 Brazilië plaatsvond om Brazilië in een neoliberalistisch kader te brengen. En natuurlijk ontkende Temer dat hij rechtstreeks aan de coup had deelgenomen. ”

Bron : ladiaria.com.uy
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug