Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Temer trekt decreet in voor inzet van militairen

Datum : 25/05/2017
Land : Brazilië

Temer trekt decreet in voor inzet van militairen

De Braziliaanse president Michel Temer heeft een decreet ingetrokken waarmee troepen in de hoofdstad, Brasilia, werden ingezet om overheidsgebouwen tegen protesten te verdedigen.

Gisteren werden op last van de regering militairen ingezet bij een demonstratie in hoofdstad Brasilia, waar zo’n 35.000 mensen het aftreden van Temer eisten en het schrappen van zijn bezuinigingsmaatregelen.

De inzet van militairen stuitte op felle kritiek van de opositie en van het stadsbestuur. De protesten begonnen vreedzaam maar daarna waren er confrontaties met de politie. Demonstranren staken een vuur aan in het ministerie van Landbouw en beschadigden meerdere andere regeringsgebouwen. De politie antwoorrde met traangas en rubberkogels.

Het stadsbestuur van Brasilia zei dat het niet was geraadpleegd over de inzet van militairen end at de maatregel niet nodig was. Ook uit Temers eigen partij klonk kritiek: “Als deze regering zichzelf niet staande kan houden, zal het leger dat ook niet doen”, zei senator Renan Calheiros.

Temer staat onder grote druk sinds het Hooggerechtshof en vorige week een onderzoek is gestart naar beweringen dat de president vanaf 2010 miljoenen dollars aan steekpenningen heeft aangenomen.  Temer heeft beloofd zijn onschuld te bewijzen en zei niet af te treden.

Temer volgde een jaar geleden Dilma Rousseff op, die werd afgezet.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug