Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Tequila uit yatu

Datum : 31/03/2012
Land : Bonaire

Tequila uit yatu

Tequila maken uit de Bonairiaanse cactussoort yatu, die op Curaçao datu heet en op Aruba dader. Dat doet Raja Daou, een van oorsprong Libanese ondernemer die vele jaren in Venezuela heeft gewoond. De drank is al in de handel en tot op heden zijn de reacties zeer goed. Vooral toeristen kopen de drank vaak als souvenir uit Bonaire.

Raja Daou (75) is geboren in Libanon, maar heeft een groot deel van zijn leven in Venezuela gewoond. Daar werkte hij als fotograaf en cameraman. Door zijn werk raakte hij verzeild op Bonaire en werd meteen verliefd op het eiland. Hij ging er in de horeca werken en opende eind jaren negentig het restaurant Garden Café.

Momenteel is Daou boer. Hij werkt op het land en sinds een paar jaar brouwt hij tequila uit yatu. Na diverse experimenten en het zoeken en verkrijgen van financiering heeft Daou nu zijn eigen tequilafabriek, Spirit of Bonaire, waar hij de drank maakt en bottelt. In zijn fabriek heeft Daou een laboratorium en eenvoudige systemen om de yatu te laten gisten en andere bewerkingen te ondergaan. De machines werken op zonne-energie. De verkregen drank, Tekibon, wordt gebotteld in een mooie fles, een souvenir op zich. 

Een grote wens van Daou is een kraam in het Wilhelminapark, zodat hij zijn product kan slijten als er cruiseschepen aanleggen. “De reacties zijn momenteel uitstekend”, zegt Daou. “Toeristen kopen steeds vaker Tekibon in de lokale winkels. We zijn blij en tevreden, maar we willen graag nog meer verkopen.”

Bron : RNW Caribiana
Bookmark and Share


Terug