Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Terugkeer Communistische Partij in Chili

Datum : 28/05/2013
Land : Chili

Terugkeer Communistische Partij in Chili

Chileense communisten hebben een historische stap genomen en voor het eerst sinds de terugkeer van de democratie in 1990 besloten om de centrum-linkse kandidaat, voormalig president Michelle Bachelet, te ondersteunen in de voorverkiezingen van aankomende 30 juni.

De beslissing is een mijlpaal voor de PC (communistische partij) geweest: deze partij heeft geen politiek deel uitgemaakt van de regering sinds de ambtstermijn van Salvador Allende  (1970-1973). Als Bachelet in november de presidentsverkiezingen zou winnen, zou de PC weer terugkeren naar La Moneda (het presidentieel paleis) na 40 jaar in de oppositie. 

Bachelet heeft de steun van de PC niet alleen nodig voor haar herverkiezingen, die zeer waarschijnlijk zijn volgens de opiniepeiling, maar vooral voor de hervorming van het parlement bij de veranderingen in een eventuele tweede termijn. Ze denkt dat Chili politiek veranderd is na de studentenbeweging van 2011 en deze nieuwe fase moet zich richten op het bestrijden van ongelijkheid in het land. Daarom heeft ze fiscale veranderingen aangekondigd, een nieuwe Grondwet en ze wil voorrang geven aan onderwijs, gezondheid en werkloosheid. Tot nu toe is het niet bekend hoe ze deze veranderingen wil aanpakken en de vraag is of Bachelet echt een verandering zou betekenen, in tegenstelling tot de 20 jaar linkse coalitie van de Concertación in het land.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug