Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Thailand wil sterkere band met Latijns Amerika

Datum : 06/07/2015

Thailand wil sterkere band met Latijns Amerika

Een woordvoerder van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Thailand verwacht dat de band tussen Latijns Amerika en de Associatie voor Zuid-Oost Aziatische Staten (ASEAN) de komende jaren zal groeien. "Het belangrijkste is wederzijds begrip vergroten. Afstand is niet belangrijk in deze geglobaliseerde wereld," aldus de woordvoerder Sek Wannamethee. 

De regio's kunnen meer gaan samenwerken op het gebied van toerisme, maar elkaar ook steunen in economische en wetenschappelijke ontwikkelingen, aldus Sek. Steeds meer Thaise studenten leren Spaans en uitwisselingsprogramma's tussen Latijns Amerika en Zuid-Oost Azië worden steeds gebruikelijker. 

Sek zei tevens dat het forum van de Oost-Azië Latijns Amerika coöperatie, waar zo'n 30 landen uit beide regio's bijeen zullen komen, een goede plek zal zijn om de banden te versterken. Ook het Latijns-Amerikaanse handelsverdrag Pacific Alliance, waar Mexico, Colombia, Chili, Peru en Costa Rica deel van uitmaken, noemde hij veelbelovend. 

"De economische groei in Thailand is de laatste jaren toegenomen, net zoals in veel andere landen," aldus de minister van Buitenlandse Zaken van Thailand. De oprichting van de ASEAN Economische Gemeenschap (AEC) creeërt mogelijkheden voor onder andere Latijns-Amerikaanse landen om zaken te doen met Zuid-Oost Azië. 

Tot nu toe heeft Thailand vrijhandelsverdragen met Peru en Chili, de belangrijkste Latijns-Amerikaanse handelspartners van het land. ASEAN heeft nog geen vrijhandelsverdragen in Latijns Amerika, maar wel met Australië, Nieuw Zeeland, India, Japan, Zuid Korea en China. 

ASEAN werd in 1967 opgericht door Indonesië, Thailand, Maleisië, de Fillipijnen, en Singapore. Ondertussen maken ook Brunei, Laos, Cambodja, Vietnam en Myanmar uit van de associatie. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug