Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Thatcher stuurde Pinochet dure whiskey

Datum : 07/10/2019
Land : Chili

Thatcher stuurde Pinochet dure whiskey

Het derde deel van de biografie van de Britse oud-premier Margaret Thatcher, geschreven door Charles Moore, heeft opvallende details onthuld over de relatie tussen Thatcher en de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet. Terwijl hij in 1999 onder huisarrest stond, ontving Pinochet een dure fles whiskey van Thatcher. Op een bijgevoegd briefje stond: "Whiskey is één Brits instituut dat je nooit in de steek zal laten."

Het was al bekend dat Thatcher en Pinochet een warme relatie hadden. Toen de Chileen in 1999 in Londen, waar hij was voor een medische behandeling, gearresteerd werd, reageerde het kopstuk van de conservatieve partij geschokt. "Ik weet niet hoe of wanneer deze tragedie zal eindigen, maar we zullen ervoor vechten dat senator Pinochet veilig naar zijn thuisland kan terugkeren. Het Britse volk blijft haar vrienden trouw," aldus de oud-premier op een partijcongres in 1999. De opmerking ontving warm applaus.

De twee ontmoeten elkaar nooit terwijl ze aan de macht waren, maar Thatcher sprak herhaaldelijk haar bewondering uit voor het neoliberale beleid van Pinochet en zijn harde optreden tegen het communisme. Ook hielp Chili het Verenigd Koninkrijk in de Falkland-oorlog, onder andere door informatie over de locatie van het Argentijnse leger door te spelen aan de Britten.

Voor overlevenden is de relatie tussen de twee politici echter een reden tot grote woede en verdriet. "Dat een Britse autoriteit de meest gewelddadige dictator uit Latijns Amerika openlijk steunde, doet schade aan de herinnering aan de duizenden Chilenen die ontvoerd, gemarteld en vermoord zijn tijdens deze dictatuur," aldus Alicia Lira, president van de Associatie voor Familieleden van de Geëxecuteerden.
 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug