Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tienduizenden demonstranten tegen drugsoorlog in Mexico-Stad

Datum : 09/05/2011
Land : Mexico

Tienduizenden demonstranten tegen drugsoorlog in Mexico-Stad

Tienduizenden demonstranten hebben zich aangesloten bij de demonstranten die enkele dagen geleden hun mars begonnen van Cuernavaca naar Mexico-Stad. Na aankomst in de hoofdstad heeft het protest massale vormen aangenomen.

Javier Sicilia, dichter, essayist en journalist, die sinds de dood van zijn zoon het gezicht is geworden van de beweging tegen de anti-drugsoorlog van president Felipe Calderón vroeg de menigte op het Zócaloplein in het centrum van Mexico-Stad om vijf minuten stilte te houden uit respect voor de circa 35.000 doden die de oorlog heeft gekost sinds 2006. Ook riep Sicilia de Mexicaanse bevolking op om geen belasting meer te betalen en de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te omsingelen. De reden hiervoor is dat hij van mening is dat de politici niet willen luisteren naar de bevolking. “Het lijkt erop dat ze ons niet begrijpen, maar we gaan ze ons doen begrijpen”, aldus Sicilia.

Tijdens de mars door de hoofdstad werden de demonstranten verwelkomd door mensen die langs de kant van de weg stonden. Families deelden broodjes en drinken uit aan de demonstranten om zich vervolgens aan te sluiten bij de mars. In de mars waren vele borden te zien met teksten als ‘Niet meer doden’, ‘Geen geweld meer’, ‘40.000 doden is genoeg om van strategie te veranderen’ en ‘Ik wil niet dat ze mijn kind vermoorden’. Om 15.47 uur plaatselijke tijd bereikte de eerste groep het Zócalo. Bijna een uur later kwam de staart van de mars daar aan.

Bron : La Jornada
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug