Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tienerzwangerschap blijft probleem in Latijns Amerika

Datum : 28/09/2015

Tienerzwangerschap blijft probleem in Latijns Amerika

Latijns Amerika heeft de vijfde VN-Millenniumdoelstelling voor de vermindering van sterfte tijdens en na de bevalling en tienerzwangerschappen niet gehaald. 

Sinds 2000 heeft Latijns Amerika meerdere Millenniumdoelstellingen gehaald. Zo daalden de armoede, honger en kindersterfte fors en meer mensen hebben toegang tot water. Maar in de strijd tegen zwangerschaps- en geboortesterfte en tienerzwangerschappen bleef de regio achter. 

De Chileense arts Ramiro Molina, oprichter van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde en de Ontwikkeling van de Adolescent, stelt dat “er nog te weinig is geïnvesteerd in seksuele en reproductieve gezondheid van opgroeiende jongeren. Voor de preventie van zwangerschappen moeten veel meer middelen naar seksuele opvoeding gaan, zonder ideologische vooroordelen."

Volgens een rapport van de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben van de VN (CEPAL) stierven in Latijns Amerika in 2013 gemiddeld 85 moeders per 100.000 bevallingen in 2013. Dat is 39 procent minder dan in 1990, maar de doelstelling voor 2015 was een daling van 75 procent. Van elke 1000 bevallingen zijn er 75 door een tienermoeder.

"Alleen voorbehoedsmiddelen beschikbaar stellen is niet voldoende", zegt Molina. "Zelfs al zou ik condooms en de pil uit een helikopter gooien, het zou niet effectief zijn. De mensen moeten weten hoe ze die moeten gebruiken en daarvoor is opvoeding en onderwijs nodig.”

 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug