Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

Datum : 15/09/2020
Land : Chili

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

De Chileense politie zei dat zaterdag meer dan 100 mensen werden gearresteerd na botsingen ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de staatsgreep die de linkse regering van Salvador Allende omverwierp. Zestien politieagenten en twee burgers raakten gewond bij de schermutselingen die uitbraken na ceremonies ter herdenking van Allende, die stierf in de staatsgreep die leidde tot 17 jaar militair bewind onder generaal Augusto Pinochet.

Politie-generaal Ricardo Yanez zei dat drie politiebarakken waren aangevallen, zijn troepen het doelwit waren van "verschillende aanvallen met brandbommen" en dat voertuigen in brand waren gestoken. De meeste ongeregeldheden vonden plaats in de hoofdstad Santiago, na een mars naar het presidentiële paleis van La Moneda om hulde te brengen aan Allende. De botsingen duurden de hele nacht en de vroege ochtend.

De datum wordt jaarlijks gemarkeerd door gewelddadige incidenten tussen demonstranten en politie, waarbij bewoners in sommige wijken barricades oprichtten. Yanez zei dat het aantal gewelddadige incidenten dit jaar was toegenomen, maar dat ze minder intens waren dan voorheen. Minister van Binnenlandse Zaken Victor Pérez vertelde op een persconferentie dat "het duidelijk is dat er gewelddadige groepen zijn die alleen maar kunnen vernietigen" en die moesten worden aangepakt en berecht.

De meeste botsingen vonden plaats in Santiago, vooral rond het centrale plein Plaza Italia, dat het epicentrum was van maanden van sociale protesten die vorig jaar oktober uitbraken en waarbij ongeveer 30 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Allende pleegde zelfmoord door zichzelf neer te schieten tijdens de staatsgreep van 11 september 1973, nadat hij had gezworen niet levend te worden meegenomen toen de troepen van Pinochet het presidentiële paleis bestormden.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug