Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tientallen doden bij gevangenisopstand Venezuela

Datum : 26/01/2013
Land : Venezuela

Tientallen doden bij gevangenisopstand Venezuela

Een opstand in een gevangenis in Venezuela heeft tientallen mensen het leven gekost. Gevangenen zetten de aanval in toen de Nationale Garde een gevangenis in de stad Barquisimeto wilde inspecteren.

De krant Ultimas Noticias schrijft op gezag van de directeur van het centrale ziekenhuis in de stad dat er 54 dodelijke slachtoffers zijn. Ook zouden er tientallen gewonden zijn. De Nationale Garde zou de gevangenis hebben willen doorzoeken omdat de afgelopen twee dagen groepen gedetineerden met elkaar op de vuist waren gegaan.

De Venezolaanse autoriteiten geven geen officieel dodental, al zijn volgens minister voor gevangenissen Iris Varela zowel gevangenen als overheidspersoneel onder de slachtoffers. Hoeveel doden precies zijn gevallen, wordt volgens haar pas officieel bekendgemaakt als de orde in de gevangenis is hersteld.

Oppositieleider Henrique Capriles heeft de manier waarop de regering omgaat met de overvolle en gewelddadige gevangenissen veroordeeld. "Hoeveel meer doden moeten er nog vallen in gevangenissen voordat de regering erkent te hebben gefaald en veranderingen doorvoert?".

Venezuela beschikt over 33 gevangenissen met ruimte voor zo'n twaalfduizend gevangenen. De werkelijke gevangenispopulatie ligt volgens regeringsfunctionarissen echter rond de 47 duizend.

Bron : Ultimas Noticias, BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug