Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tientallen politici in Brazilië onderzocht

Datum : 13/04/2017
Land : Brazilië

 Tientallen politici in Brazilië onderzocht

Rechter Edson Fachin heeft een lijst bekendgemaakt van politici die onderzocht gaan worden wegens verdenking van corruptie. Het gaat om 9 ministers, 24 senatoren, 39 afgevaardigden, 3 gouverneurs en andere gekozen bestuurders, onder wie ex-presidenten; in totaal 108 politici. Huidig president Michel Temer staat niet op de lijst, omdat hij immuniteit geniet: als president kan hij niet gedaagd worden voor misdaden die hij niet tijdens zijn ambtstermijn heeft gepleegd. De lijst is gepubliceerd in het dagblad O Estado de São Paulo.

Fachin is de opperrechter in de zaak Lava Jato, het grote corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras en bouwgigant Odebrecht. Corrupte voormalige bestuurders van Odebrecht hebben de namen van de politici gegeven. Het bedrijf heeft toegegeven een miljard USD aan smeergeld te hebben betaald in ruil voor opdrachten.

De onderzoeken zijn gericht op bestuurders die onder de Braziliaanse wet alleen berecht kunnen worden door het Hooggerechtshof. Ex-presidenten Lula da Silva en Dilma Rousseff horen daar niet bij, omdat ze niet langer een gekozen ambt bekleden en geen recht hebben op een speciale status.

De 9 minister op de lijst zijn: Eliseu Padilha en Wellington Moreira Franco, kabinetschef en plaatsvervangend chef; Gilberto Kassab van Wetenschap en Technologie; Helder Barbalho van Nationale Integratie; Aloysio Nunes van Buitenlandse Zaken; Blairo Maggis van Landbouw;  Bruno Araújo van Steden;Roberto Freire van Cultuur en Marcos Pereira van Industrie en Buitenlandse Handel. De 3 gouverneurs zijn: Robinson Faría van Rio Grande de Norte; Titao Viana van Acre en Renan Vasconcelos Calheiros Filho van Alagoas. Ook de voorzitters van de Senaat, Eunicio Oliveira, en van het Huis van Afgevaardigden, Rodrigo Maia, staan op de lijst. Onder de bekende senatoren zijn Aecio Neves, voorzitter van de PSDB, de belangrijkste bondgenoot van Temer's en Romero Jucá, voorzitter van de PMDB, de partij van de president.

De meeste genoemde misdaden zijn passieve en actieve corruptie, zoals witwassen van geld, fraduleuze aanbestedingen, vorming van kartels en vervalsen van documenten. Procureur-generaal Rodrigo Janot zond op 14 maart in totaal 320 verzoeken tot onderzoek naar het Hooggerechtshof, waarvan er 211 zijn afgewezen, omdat ze door een gewone rechtbank kunnen worden afgehandeld.

Het onderzoek naar 9 ministers, ofwel bijna een derde van het kabinet van Temer, betelent een dreiging voor de pogingen van Temer om strenge bezuinigingshervormingen door het parlement te krijgen, die hij nodig acht om het vertrouwen van investeerders te herwinnen en de economie uit de recessie te halen. In feite is de hele politieke kern van de overheid betrokken, zoals Temer’s stafchef Eliseu Padilha. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug