Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tijdschrift The Economist kiest Colombia als land van het jaar 2016

Datum : 20/12/2016
Land : Colombia

Tijdschrift The Economist kiest Colombia als land van het jaar 2016

Het tijdschrift The Economist heeft Colombia als land van het jaar gekozen. Voor het prestigieuze Britse medium was wat het Zuid-Amerikaanse land in 2016 bereikte – een vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC -  een “kolossale” prestatie. Zeker gezien het feit dat het conflict 52 jaar duurde en tot meer dan 220.000 doden en duizenden vermisten heeft geleid. Daarnaast zijn miljoenen boeren door het geweld ontheemd geraakt.  

Het blad stelt in een artikel dat het conflict het land op de rand bracht van een “mislukte staat”, iets dat nu ondenkbaar is. Daarnaast komen ook de wreedheden aan de orde die door de FARC zijn begaan,waaronder moorden, ontvoeringen, afpersingen, rekrutering van kinderen en het dwingen van guerrillastrijdsters om abortussen te plegen als ze zwanger waren. Ook het geweld gepleegd door de regeringstroepen wordt beschreven, zoals het doden van burgers die gelokt werden met valse beloften van werk, hen meenemen van burgers naar afgelegen plaatsen om hen vervolgens te vermoorden en te presenteren als dode guerrillastrijders; dit staat bekend als “falsos positivos”. 

The Economist vertelt ook over de moeilijkheden die ontstonden nadat in het referendum het ‘nee’ de meeste stemmen kreeg. Ook het vervolg komt aan de orde: hoe voor- en tegenstanders om de tafel gingen zitten om een aantal punten aan te passen. Net als de meeste vredesakkoorden is ook dat van Colombia onvolmaakt; er zijn een aantal onaangename compromissen en concessies gedaan. “Maar het alternatief is erger”, meent The Economist. “ Colombia is de verdiende winnaar”.

 

Bron : Infobae
Bookmark and Share


Terug