Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Toch samenwerking Argentinië en Brazilië?

Datum : 12/12/2019
Land : Argentinië

Toch samenwerking Argentinië en Brazilië?

De Argentijnse president Alberto Fernández sprak zijn steun uit voor Mercosur en anticipeerde op een gezamenlijke agenda met Brazilië, op basis van de broederlijke geschiedenis die dieper is dan persoonlijke verschillen van huidige leiders.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemde Fernández een bandiet toen hij werd verkozen, behorend tot de gang van Christina Kirchner. “Een stel rode lefties die Argentinië hebben beroofd en failliet hebben laten gaan”, aldus Bolsonaro. Op zijn beurt eiste de Argentijnse president de vrijlating van ex-president Lula, die volgens hem “ten onterechte is veroordeeld”.

In zijn eerste speech als president verklaarde Fernández tegenover het congres “we voelen dat Latijns Amerika ons gemeenschappelijke huis is”. Hij beloofde Mercosur en regionale integratie te versterken, met positieve woorden over de rol van Brazilië binnen het continent.

“We weten dat we in een gecompliceerde wereld leven. Met ernstige problemen en gebrek aan economisch evenwicht. In verschillende landen zijn autoritaire bewegingen opgekomen, er zijn staatsgrepen en tegelijkertijd groeit de beweging van inwoners in verschillende landen met eisen tegen neoliberalisme en sociale ongelijkheid.”

Wegens de persoonlijke verschillen had Bolsonaro zijn bezoek aan de beëdiging van Fernández afgezegd. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de Braziliaanse president niet bij de ceremonie was.

Maar in het Braziliaanse kabinet zitten vele voormalige hooggeplaatste officieren met een meer pragmatische, rationele en doortastende houding dan de president. Het is daarom geen verrassing dat de Braziliaanse vicepresident en ex-generaal Hamilton Mourao de beëdiging heeft bijgewoond, met een innige omhelzing van de Argentijnse president.

Het is niet de eerste keer dat de generaals de radicale zienswijze van de president wat buigen. Zo herinnerden ze Bolsonaro eraan dat de Arabische landen een belangrijke afzetmarkt zijn van Braziliaans vlees toen hij aankondigde de Braziliaanse ambassade naar Israël te verplaatsen. Ook zijn kritiek op China nam flink af op aandringen van zijn generaals en leidde zelfs tot een bezoek van Bolsonaro aan China, met niets dan goede woorden.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug