Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Toekomst van flamingo's in de Atacamawoestijn is onzeker

Datum : 18/10/2016
Land : Chili

Toekomst van flamingo's in de Atacamawoestijn is onzeker

In de Chileense stad San Pedro, in de Atacamawoestijn ten noorden van de hoofdstad Santiago, maken ze zich zorgen over het aantal flamingo’s in de regio. Lithiumwinning in het gebied zorgt voor de verdamping van water en het is niet bekend waar waterreserves zijn te vinden in de regio.

Rolando Humire, president van de Natural Society in San Pedro de Atacama, maakt zich zorgen over het voortbestaan van de vogels in de Atacamazoutvlakte, waar ze wonen, paren en broeden.

De bioloog stelt dat de lithiumwinning bedrijven SQM en Rockwood, winnen water in een leefgebied van kleine schaaldiertjes, het belangrijkste voedsel voor flamingo’s. “Het is duidelijk dat lithiumwinning risico’s en milieu impact met zich meebrengt”, aldus Humire.

Volgens het mijnbedrijf SQM zijn ze bezig met een monitoringsprogramma, om te voorkomen dat de flamingo’s uitsterven. Daarnaast doet het mijnbedrijf onderzoek naar waterreserves voor het project. Volgens SQM werken ze al sinds 1995 samen met het Chileense staatsbosbeheer Conaf, om de vogels te tellen. Hun werk in de regio heeft tot nu toe nog geen impact veroorzaakt in een straal van 50 kilometer, aldus SQM.

Héctor Maya, woordvoerder van Rockwood, stelde: “Lithium wordt gewonnen op een natuurlijke manier door zonne-verdamping. Daarom is het milieu impact klein en heeft het proces geen water nodig, in tegenstelling tot de traditionele mijnindustrie.”

Het regionale hoofd van Conaf, Alejandro Santoro, stelde dat er tot nu toe “nog geen duidelijk verband kan getrokken worden tussen lithium winnen en het aantal flamingo’s in de regio”, maar heeft duidelijk gemaakt dat “als er veranderingen zullen plaatsvinden als gevolg van lithiumwinning, dit pas over een aantal jaar geconstateerd zou kunnen worden”.

De flamingopopulatie in de Atacamawoestijn bestaat uit drie verschillende soorten, namelijk de Andesflamingo, de Chileense en de James’ flamingo. Het totaal aantal flamingo’s in het gebied varieert tussen van 1.500 tot 5.000 exemplaren.

Bron : El Dínamo
Bookmark and Share


Terug