Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Toename tienermoeders in Guatemala

Datum : 02/07/2013
Land : Guatemala

Toename tienermoeders in Guatemala

Volgens gegevens van Unicef hebben meer dan vijftigduizend meisjes jonger dan 19 jaar afgelopen jaar een kind gekregen. "Drieduizend hiervan zijn meisjes tussen 10 en 14 jaar", aldus Christian Skoog, vertegenwoordiger van Unicef in Guatemala. En sterker nog, afgelopen jaar zijn 32 meisjes van 10 jaar oud bevallen.

De statistieken van de Verenigde Naties wijzen Guatemala, Nicaragua en Honduras aan als landen in Latijns Amerika met het hoogst aantal zwangerschappen bij minderjarigen. "Guatemala heeft het hoogste percentage tienermoeders" voegt Skoog toe. Dit fenomeen beïnvloedt ook het aantal moedersterftes waarin Guatemala een van de hoogste posities in de wereld heeft: 139 doden per 100.000 geboorten. Buurland Costa Rica, heeft slechts 30 gevallen gemeld.

Voor Unicef is het gebrek aan onderwijs de belangrijkste oorzaak van de toename van tienermoeders. "Er zijn wel plannen om een toegankelijker onderwijssysteem in het land te creëren, maar het is nog niet voldoende. Er bestaat nog geen kwalitief goed onderwijs in het land. Er zijn in Guatemala zijn vrij goede wettelijke regelingen, maar de inkomsten van de staat zijn nog te laag om dit systeem daadwerkelijk in werking te zetten."

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug