Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tomas Borge, mede-oprichter sandinisten, overlijdt in Nicaragua

Datum : 01/05/2012
Land : Nicaragua

 Tomas Borge, mede-oprichter sandinisten, overlijdt in Nicaragua

De laatste overlevende oprichter van de linkse sandinistische beweging in Nicaragua, Tomas Borge,  is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij hielp in 1961 mee met de oprichting van het Saninistische Nationale Bevrijdings Front (FSLN). 

In 1979 verdreven de sandinisten dictator Anastasio Somoza  en Borge werd minister van Binnenlandse Zaken tijdens de nieuwe regering van Daniel Ortega. De Amerikaanse president Ronald Reagan zag de revolutionairen als een bedreiging en steunde de rechtse contra’s in de burgeroorlog die ontstond. Naar schatting 30.000 mensen vonden in die periode de dood. De burgeroorlog duurde tien jaar en verwoestte de economie van het land. 

Borge was afkomstig uit een arme familie en wijdde zijn leven aan de strijd tegen de familie Samoza, die Nicaragua gedurende veertig jaar had geregeerd. Hij kreeg zijn militaire opleiding in Cuba, voordat hij de sandinistische beweging hielp oprichten. 

Tijdens zijn ministerschap in de jaren tachtig voerde hij censuur op de media in en hij werd beschuldigd van schending van de mensenrechten. Hij ontkende echter de beschuldigingen dat hij verantwoordelijk was voor het verbannen en lastigvallen van geestelijken tijdens de oorlog.

Congreslid Jacinto Suares zei tegen het AP dat “Borge een transcendentale figuur was in de Nicaraguaanse geschiedenis.” De Nicaraguaanse schrijfster Gioconda Bella liet weten: “Ik heb het gevoel dat hij zijn revolutionaire ideeën na 1990 opgaf. Hij eindigde als een tragisch-komisch figuur.” 

In 1990 verloren de sandinisten bij verkiezingen de regeringsmacht. Maar Daniel Ortega keerde terug als president; hij won de verkiezingen in 2006en 2011/

 

 

 

 

 

 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug