Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Toneelstuk ter ere van vermoorde bisschop Romero

Datum : 12/04/2018
Land : El Salvador

Toneelstuk ter ere van vermoorde bisschop Romero

Actrice Jorgelina Cerritos, die ook van de bekendste toneelschrijvers van El Salvador is, zei gisteren dat de vermoorde aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero “de stem van het geweten en de herinnering” van het land vertegenwoordigt.  

“De aartsbisschop vertegenwoordigt een utopie, de mogelijkheid om een ander land en een andere maatschappij te zijn. Als dat niet zo was, zou de wereld hem niet erkennen "zei ze, waamee ze verwees naar zijn aankomende heiligverklaring.

Cerritos, lid van de toneelgroep Los del Quinto Piso,  zei dat dit beeld van Romero als een “utopie”het hoofdthema is van haar trilogie, warvan het laatste deel donderdag wordt opgevoerd in het Nationale Theater van hoofdstad San Salvador.

In 2010 won Cerritos de prijs van de Casa de las Americas voor haar theatercarrière. Ze zei dat de figuur van de aartsbisschop – die door een schutter van rechts doodseskader werd vermoord tijdens de viering van de mis op 24 maart 1980 – iets is dat "sterk" de geschiedenis van het land doordringt.

Ze zei ook dat haar werk, vooral het derde deel van de trilogie met de titel 13703, Het  Mysterie van de Utopieën, een eerbetoon aan zijn woorden is. De titel verwijst naar de   asteroïde 13703, die ter ere van de aartsbisschop ‘Romero’ is gedoopt.

“Twee verhalen worden samengebracht”, zegt Cerritos. Aan de ene kant het verhaal van Romero’s kindertijd en de gebeurtenissen die tot zijn dood hebben geleid. Aan de andere kant het verhaal van een zus en een broer het verhaal van een zus en een broer die aanwijzingen volgen doe ze hebben gevonden in het 'Gele Boek' die naar hun broer of zus leiden, die tijdens de burgeroorlog is verdwenen. 

Het ‘Gele Boek’ is een compendium van namen, aliassen en foto's van mensen die door het Salvadoraanse leger als "criminele terroristen" werden beschouwd in de jaren 1970 en 1980, van wie velen zijn gearresteerd, gemarteld, verdwenen of geëxecuteerd.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug