Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Top drie Mexicaanse presidentskandidaten

Datum : 19/02/2018
Land : Mexico

Top drie Mexicaanse presidentskandidaten

De campagne voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen van 1 juli is gisteren serieus van start gegaan. De belangrijkste hebben hun kandidaten bekendgemaakt, die alle drie een boodschap van verandering brengen.

Het is nog een open race wie huidig president Enrique Peña Nieto zal opvolgen. De president, die weinig populariteit geniet, is bezig met de laatste maanden van zijn zesjarige termijn. Het land gaat gebukt onder corruptie, schandalen en ongekend hoge gewelddadige misdaad.

De kandidaat die er het beste voorstaat is de linkse 64-jarige Andres Manuel López Obrador (AMLO), die nu probeert een zachter image uit te stralen. Zijn plaats in de peilingen stijgt nog steeds.

Op de tweede plaats komt Ricardo Anaya (38) van de conservatieve Nationale Actie Partij (PAN), een jonge ex-parlementariër die zich afficheert als een fris gezicht. Maar er zijn aantijgingen van corruptie en hij zou zich hardhandig de nominatie van zijn partij hebben eigengemaakt.

Als derde komt de gerespecteerde voormalige minister van Financiën, Jose Antonio Meade (48), namens de regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI), die decennia lang de Mexicaanse politiek heeft gedomineerd. De partij scoort nu zo laag in populariteit dat voor het eerst in de geschiedenis van de PRI een buitenstaander is gekozen als presidentskandidaat.

AMLO was eerder al twee maal presidentskandidaat. Zo geliefd als hij is bij zijn aanhangers, zo gehaat is hij bij zijn critici. Hij heeft grote veranderingen beloofd, zoals levensverbetering voor de armen, einde aan privatiseringen van staatsmiddelen en de bezem te halen door de volksgezondheid en het onderwijs. Om te vermijden dat hij autoritair wordt gevonden, beloofde hij ook dat “niets van bovenaf wordt opgelegd.” Anaya en Meade, vechten met hand en tand voor de anti-AMLO-stem, allebei in de hoop dat het hen naar de overwinning zal stoten. Beiden hebben soms lastige met kleinere partijen gesloten.

Volgens recente peilingen krijgt AMLO iets meer dan 30 procent van de stemmen, Anaya in de 20 procent en Meade meer dan tien. Het zou voor AMLO genoeg zijn om in de eerste ronde te winnen. Hij is de duidelijkste keus voor verandering, een ex-burgemeester van Mexico-Stad, die bekend staat om zijn strijd tegen de “maffia van de macht” in het land. Aangemoedigd door de peilingen, probeert AMLO een aura van onvermijdelijkheid rond zijn campagne te cultiveren.

De volgende president zal een zwakke economie erven, een politiek systeem dat aangetast is  door corruptie en een rommelige oorlog tegen de krachtige drugskartels van Mexico die een spoor van dood en vermisten achterliet. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er ook moeilijke banden zijn met de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, wiens aanvallen op Mexico de toekomst van de meest cruciale handelsrelatie van het land in twijfel hebben getrokken.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug